Снимка: архив, Булфото

Шефът на АБВ Георги Първанов покани бившия си съпартиец  - председателят на БСП Михаил Миков на лидерска среща заради дълга от 16 милиарда лева, изтеглен от правителството.

БСП обяви преди повече от месец, че започва да събира подписи, за да атакува дълга пред Конституционния съд. Червените поканиха и АБВ да се включи в подписката, но хората на Първанов обявиха, че нямат такава оферта.

Още по темата

Именно подкрепата за дълга от депутатите от АБВ стана причина бившият президент да подаде оставка в началото на годината. Днес той обяви, че между БСП и АБВ се е получило недоразумение за събирането на подписите и че партията му ще даде своите.

"Предлагам на председателя на БСП Миков да проведем среща на наше ниво и да изясним проблема", каза Първанов. Той обясни, че има политическо решение подписката да се подкрепи, ако не стига броят на подписите на АБВ. Първанов обаче призна, че е скептик, че искането може да мине пред Конституционния съд.

Бившият президент даде да се разбере и че депутатите му няма да подкрепят промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ. "Това не е промяна, която ще направи съдебната власт по-ефективна", каза той.

Първанов предупреди и че има опасност от Гърменизация на политиката и изборния процес, която не се знае как ще завърши.

"Етнизирането на изборите и политиката е най-лошият възможен сценарий. Има такива опити, някой се опитва да лови риба в мътна вода", каза лидерът на АБВ.

Той беше категоричен, че държавата освен да спре незаконните строежи трябва и да респектира всички, които се опитват да провокират напрежение в тази ситуация.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase