Снимка: архив, Булфото

БСП разчете случая в Гърмен като предупреждение към всички политически сили. В декларация от трибуната на Народното събрание Атанас Мерджанов настоя борбата, по думите му, с т.нар. битова престъпност да бъде издигната в абсолютен приоритет и да бъдат взети незабавно мерки.

С уговорката, че левицата няма да се включи в общия тон на безотговорно изказващите се политици, но ще поддържа и ще се противопоставя на саморазправата, политическото драматизиране и етнизацията на ситуацията, Мерджанов подчерта, че Гърмен не е прецедент. И припомни за Катуница.

Още по темата

"Гърмен е симптом и тази болест има име - страх", е констатацията на социалистите.

"Българинът се страхува в собствената си държава, в собствения си дом, страхува се, че няма работа", описа страховете на хората Атанас Мерджанов.

Той обяви, че от левицата са разтревожени, че в условията на пълна бездържавност е въпрос на време страхът да се превърне в агресия.

"Тогава няма да има нужда от съдебна реформа, защото уличното правосъдие не се нуждае от ВСС и с какъв мандат е избран той", предупреди депутатът от името на парламентарната си група.

Затова те настояват борбата с т. нар. улична престъпност да бъде издигната в абсолютен приоритет и да бъдат взети незабавно мерки.

Мерджанов припомни, че през 2015 г. приключва десетилетието на ромската интеграция, но подчерта, че от много години държавата е абдикирала от ромските квартали.

"Всички носим вина за това, да помислим как да се справим с този проблем, не може повече да приемаме ромите като част от пейзажа, а да разберем, че тяхната мизерия обрича обществото на бедност", обърна се депутатът към колегите си в НС.

И посочи решението - работа и образование. Трябва да се търси консенсус, призова още Атанас Мерджанов. Заключението на БСП е, че налаганият от правителството и подкрепящите го партии дневен ред не отговаря на обществените очаквания.

На второ място, отбелязват в декларацията си социалистите, малцинствата заслужават много по-сериозно внимание от периодичните сблъсъци в НС.

Трето, България има нужда от правителство, което да взема решения, а не безпомощно да се опитва да ги отбягва, за да не изгуби подкрепа от една или друга партия, настоя Атанас Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase