Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще бъде призован в органите на Прокуратурата и ще му бъдат снети обяснения във връзка с интервю, в което той казва, че са му предлагали подкуп. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

 "Очаквам, че като министър при всички случаи той ще трябва да посочи факти относно твърденията за предлаган подкуп или за предлагани проценти, както самият той се изрази", заяви Цацаров.

 "Едновременно с това най-вероятно колегите ще изземат и документация, която е свързана с оферти за ремонт на изтребители от съответния представител на руската компания у нас, както и този представител следва да бъде разпитан", посочи главният прокурор.

Още по темата

"Това интервю съдържа достатъчно ясно твърдения за предложен  процент. Би следвало да бъде ясно казано от кого е предложен този процент, какъв е размерът на този процент, какъв е залогът, ако този процент се приеме, и защо не е спазено задължението по НПК за незабавно уведомяване", заяви Цацаров.

Той допълни, че предмет на проверка ще бъде и твърдението на министъра за отправени към него преки заплахи за живота му.

По отношение на различните идеи за промени в Конституцията главният прокурор заяви, че ще ги коментира, когато има официален законопроект или поне писмено намерение за такъв.

Цацаров отбеляза, че преди да изрази становище, то ще бъде обсъдено с колегите му прокурори. "Прокуратурата, освен всичко друго, е орган, чиито действия подлежат на тотален съдебен контрол въпреки спекулата, че тя е най-безотговорната и най-безнаказаната институция в тази държава", коментира Цацаров.

По думите му и сега Прокуратурата се отчита с доклад, който обаче съдържа суха статистика. "Идеята е Прокуратурата не толкова да се отчита, а да има парламентарен диалог, свързан с това - политики и действия основно за противодействие на корупция и организирана престъпност, т.е. отчетът да бъде за политики, действия, намерения, перспективи, а не толкова статистика, както е сега", обясни той.

Попитан за изтеклите в медиите записи от болницата, в която беше пребито бебе, Цацаров заяви, че те "категорично нямат за свой източник органите на досъдебното производство".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase