Снимка: Reuters, архив

Подобно на посланията върху кутиите с цигари, европейският парламент ще обсъди въвеждането на предупредителни стикери и върху бутилките с алкохол.

Евродепутатите ще разискват темата на пленарната сесия тази седмица в Страсбург, като целта е да се намали употребата на алкохол от непълнолетни, пише БТА.

Статистиката сочи, че злоупотребата с алкохол причинява около 3.3 милиона случая на преждевременна смърт всяка година. Възрастовата група от 20 до 39 е най-засегната, като близо всеки четвърти случай на смърт е причинен от алкохол. Тези смъртни случаи са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Посланията ще наблягат върху вредното влияние на алкохолните напитки върху човешкия организъм. Ще има и предупредителни надписи, свързани с шофиране в нетрезво състояние. Ще бъдат засегнати и темите за употреба на алкохол от непълнолетни, както и по време на бременност.

Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на ЕС за алкохола до 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase