Снимка: архив, Булфото

"Малки прасенца" и "гугутки" полетяха от парламентарната трибуна по време на дебата за ратификацията на споразумението между правителствата на България и на САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA.

Лидерът на БСП Михаил Миков се ядоса на мълчанието на депутатите от десните партии и ги обвини, че ако ставаше въпрос за някакво споразумение с Русия щяха да изпаднат в амог.

"А днес сте се свили там. Като малки прасенца седите свити в ъгъла, гугукате си като гугутчици и нищо не казвате. Защо мълчите гузно", предизвика ги той, но никой не му отговори.

Основният мотив на народните представители от Левицата против споразумението е изискването, според което България е длъжна да предоставя информация на САЩ за български фирми и граждани какъв бизнес осъществяват и какви данъци плащат на тяхна територия, но същото изискване не важи в обратен ред.

"Кое налага България да излезе от общата практика на сключването на договори в ЕС, защото това е най-типичният пример за слугинско, помиярско разбиране за националния суверенитет и националната политика. Очевидно вие имате хора в САЩ, за чийто сметки не искате България да получи информация. Кой има сметка българските власти, включително и съдебните също, да не получават информация от щатите? Защо не искате българският парламент да получи информация за парите, придобити от престъпна дейност", коментира Миков.

Въпреки съпротивата на БСП, в крайна сметка споразумението беше одобрено от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase