Снимка: Reuters

През 2050 година половината от населението в света ще страда от форма на аутизъм.

Броят на децата аутисти непрекъснато расте. Ако преди 20 години едно на 10 000 деца е страдало от болестта, днес съотношението е едно към 68. Данните бяха обявени в парламента по случай днешният световен ден за информираност за болестта.

Децата, страдащи от нея, се наричат невидими деца. Тази година у нас денят е посветен на кампания за събиране на средства за ремонт на центъра за децата аутисти в София. Сградата беше отпусната от Столична община в Горубляне.

Старт на кампанията в парламента даде шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви, че след седмица има юбилей и помоли всичките си гости да дарят пари за центъра в Горубляне, вместо подаръци.

Подкрепа за кампанията дадоха и Ники Кънчев, певицата Йоана Драгнева, писателят Калин Терзийски и депутати от ГЕРБ. Като част от инициативата сградата на президентството довечера ще бъде осветена в синьо.

В 19 часа ще има и концерт в подкрепа на кампанията пред президентството, в който ще участват Део, Орлин Павлов, Дидо от Д2, Любо, Графа, Камен Воденичаров и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase