Снимка: БТА, архив

Съгласието на лице да бъде обучавано за терористична дейност ще бъде престъпление според промени в Наказателния кодекс, одобрени днес от Министерския съвет.

С промените се създава и възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всеки, който участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове.

Криминализират се и определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение. На днешното си редовно заседание правителството отпусна допълнителни средства за редица дейности и проекти.

Ще бъдат дадени близо 14 млн. лева за щетите от обилните снеговалежи и наводненията по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Общо 20 млн. лева ще бъде целевата субсидия от кабинета в следващите години за подкрепа на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г. България предложи града през есента на 2014 година, като се очаква официално той да бъде избран от Съвета на ЕС през май.

Осигурено е и финансирането на събитията, с които ще бъде отбелязана 100-годишнината от Първата световна война в общ размер на 185 095 лв.

Кабинетът предоставя 4 млн. лв. на община Пловдив за реконструкция и модернизация на инфраструктурата на зоопарка. УНСС пък ще получи над 1.4 млн. лева за ремонт във връзка с пропадане на покривната плоча на корпус от учебната сграда.

350 хил. лв. ще бъдат дадени на община Копривщица за провеждане на 11-ия Национален събор на народното творчество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase