Радан Кънев. Снимка: БТА, архив

Прокуратурата да се самосезира и да провери ролята на Делян Пеевски за фалита на КТБ, призова днес във Варна съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

По думите му основание за това са изявленията на банкера Цветан Василев.

Още по темата

Според Кънев от същите изявления става ясно, че КТБ всъщност не е била банка, а инвестиционен фонд, което изисква да се направи разследване как са го допуснали държавните институции, предаде БТА.

Кънев посочи още, че партиите от РБ не са видели все още проектозакона на ГЕРБ, който трябва да позволи на
прокуратурата да разваля сделки между частни фирми. Даването на допълнителни правомощия на българското обвинение е проблем, а не решение, е личното мнение на Кънев.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски посочи, че до 45 дни ще станат ясни кандидатите за кметове и съветници на формацията. Той уточни, че партиите в блока ще се явят заедно на изборите, но предстои да бъде взето решение дали регистрацията ще се извърши на централно ниво или ще бъде по места.

В страната има общини, в които партия ГЕРБ трябва да бъде отстранена от управлението, но има нейни кметове, които заслужават да бъдат подкрепени, защото работят много добре, допълни Радан Кънев. За Варна той посочи, че градът има нужда от нов кмет и смяна на модела на конструиране на общинския съвет.

По-рано днес пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира вчерашните обвинения на банкера Цветан Василев, че държавното обвинение е било използвано срещу него. От казаното от главния прокурор стана ясно, че прокуратурата няма да проверява казаното от Цветан Василев както за срещите, които е правил по отношение състоянието на КТБ миналия юни, така и твърденията, че проблемите му са били инспирирани от действия на Делян Пеевски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase