Снимка: архив, БТА

След двудневни спорове депутатите в парламента размислиха и решиха все пак да дадат защита от дискриминация на хората, сменили пола си.

Изненадващо ГЕРБ промениха нагласата си да откажат подкрепа за искането на Европейската комисия. При вота си в края на миналата седмица депутатите на Борисов гласуваха против защитата, но днес вече бяха "за“.

Днес обаче в парламента дойде социалният министър Ивайло Калфин, който им разясни цялата комуникация с ЕК по темата и ги убеди, че няма мърдане.

Още по темата

С приетия текст парламентът разшири списъка на хората, които подлежат на защита от дискриминация и с тези, които са сменили пола си.

Вотът бе предшестван от кратки дебати. Тунчер Кърджалиев от ДПС обяви, че отношението към сексуалните различия в България трябва е с нов поглед. „Трябва да се излезе от темата за предубеждението“, призова той.
Той беше репликиран от националиста Десислав Чуколов. „Давате ли си сметка какво гласуваме тук?, попита той и допълни: „Имате деца, някои внуци – бихте ли им го обяснили по адекватен начин това?“, попита депутатът. Той запита и какво ще ни направи Европейската комисия, ако не приемем текста. „Ще ни бомбандира ли?“, обърна се той към мнозинството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase