Снимка: архив Булфото

ГЕРБ не чуха призива ни да оставим Сърница спокойно да избере свой кмет. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в ефира на Нова телевизия.

По думите на политика опонентите от ГЕРБ са "изтървали нервите си". Местан предположи, че резултатите в Сърница от първия кръг на изборите са били неприятна изненада за политическите опоненти на ДПС, тъй като досега кметове и на трите села в новата община са били от ГЕРБ.

Още по темата

Както Dnes.bg писа, след първия кръг на изборите в Сърница най-много общински места в местния парламент ще имат от ДПС – 5. ГЕРБ получи 4, а Реформаторският блок – 2. По този начин двете партии спечелиха достатъчно места, за да се формира мнозинство. По-късно през седмицата от РБ обявиха, че ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ на балотажа.

"На 15 март всички политически сили получихме един много голям урок за голяма политическа култура и отговорност от жителите на община Сърница. По наши данни близо 100% от жителите, които в деня на изборите са били там, са упражнили вота си", коментира Местан.

Лидерът на ДПС коментира и раздаваните стенни часовници като подарък за гласоподавателите в Сърница. По думите му това е символ на "новото летоброене".

"Тези хора бяха лъгани от серия правителства, а ние превърнахме в своя кауза тяхната мечта. Това не е подарък, а символ. Родопчанинът не може да подкупен", заяви Местан.

Той заподозря още, че някой се опитва да представи ДПС като партия на злото, за да оправдае всички репресивни действия срещу нея.

Лютви Местан коментира и темата за референдум за задължителното гласуване, предложена от президента Росен Плевнелиев. За пореден път той се обяви "против" задължителният вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase