Снимка: Правителствена пресслужба

Общ преглед

Скъп гост. Така премиерът Бойко Борисов представяше чуждестранните си гости на журналистите в първия мандат, а репликата се пренесе и в този.

Скъпите гости напоследък дадоха повод на властта да заключи, че сме излезли от международната изолация, а на опозицията да заподозре, че в разговорите са били поискани неизгодни неща за страната ни.

Чужди медии пък запитаха в анализите си какво търсят високите гости в София и дали ще го намерят.

Крак повлече в началото на настоящата година британският министър на външните работи Филип Хамънд, последваха го държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В един ден наскоро ни посетиха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, а поредицата високи визити продължи външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

И всеки ни обеща по нещо – Кери, че САЩ ще ни помогнат да намалим енергийната си зависимост от Русия, Столтенберг – че НАТО ще установи свой многонационален контингент в България, шефът на ФБР, че връзката му с България ще бъде много силна, президентът на Азербайджан – азерски газ...

Борисов получи и персонална похвала от държавния секретар на САЩ, който обяви, че е впечатлен от програмата и плановете на премиера.

Газовият хъб и проблемите около проекта за газопровод "Южен поток" доведоха у нас заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович и комисаря за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете.

На среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, за да се работи за газова свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурност на доставките.

При учредяването й Бойко Борисов заяви, че поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС.

С идеята за газов хъб беше запознат и външният министър на Германия Щайнмайер, а премиерът се изяви като чертожник.

"Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти", разясни Борисов. 

Тия дни пък стана ясно, че карта на възможни газови връзки и трасета през България премиерът е начертал и на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Усмивки и добро настроение лъхаше на брифингите в Министерския съвет, кадрите, които ви предлагаме в галерията, също го доказват.

Премиерът успя да разсмее два пъти в рамките на десетина минути Франк-Валтер Щайнмайер – когато го покани да вземе думата със "Заповядайте да ни похвалите" и когато настоя пред германците за завод за "цял" автомобил у нас, а не само за части, изреждайки световни марки.

Ако не с друго, софиянци ще запомнят посещенията с драконовски мерки за сигурност, блокада в центъра и полицаи през метър.

Както и с предупрежденията, ако живеят по трасето летище - център, да не отварят прозорци и врати, да приберат прането от терасите си докато не си замине държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Само времето ще покаже скъпи ли ще се окажат скъпите гости и в каква посока – че ще направят нещо добро за България или пък, че посещенията им ще ни излязат "прескъпо"...

Или просто нищо няма да последва след тях, в което някой може да види добра новина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар