Снимка: архив, Булфото

До 8 минути трябва да пристига линейката при пациенти в животозастрашаващи състояния. Това ще бъдат тези случаи, които ще се определят с код "червено" гласи ново разпределение на спешните пациенти, което трябва да въведе ред в спешната столична помощ, обясни националният консултант по спешна помощ и директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов.

Той допълни, че това изискване предстои да бъде вписано в нов стандарт по спешна медицина, който е част от концепцията за спешната помощ, която вече е приета от Министерския съвет и в момента усилено се работи по екшън плана за изпълнението й.

В концепцията е заложено пациентите да се делят на три степени, съответно състоянието им – с код "червено", "жълто" и "зелено".

В първата група ще са пациентите с опасност за живота, които например не могат да дишат, говорят или са в безсъзнание.

До 20 минути пък линейката ще трябва да пристига на съответния адрес при "жълтите" пациенти. С този код ще се обозначават не толкова тежките спешни състояния.

Третата група случаи ще са с код "зелено". Това ще са тези състояния, в които пациентите могат да изчакат по-дълго медицинския екип. Тогава линейката ще пристига и след повече от 20 мин., обясни проф. Миланов пред "Монитор" и настоя, че това са общовалидни показатели за ЕС.

Телефонният подбор на това с какъв код да бъде обозначен спешният случай трябва да се извършва от обучени специалисти.

Според проф. Миланов най-добре е това да бъдат лекари, които по описание на свидетелите могат да преценят оптимално правилно какво е състоянието на пациента и колко бързо трябва да му бъде оказана медицинска помощ.

Той добави, че в труднодостъпни и отдалечени населени места тези стандарти ще се изпълняват чрез "изнесени" екипи или чрез помощта на аеромедицински транспорт.

Срокът за изготвяне на новия стандарт по спешна медицина е 15 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase