Снимка: архив, Булфото

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка на заседанието на правителството, потвърдиха за Dnes.bg от пресслужбата на Министерския съвет. Оставката на Вучков е приета.

Вероятна причина за решението на вътрешния министър са разногласията с правителството около предложението за нов главен секретар на МВР.

Още по темата
Министърът е сред основните критици на сегашния главсек Светлозар Лазаров. Миналата седмица Вучков анонсира, че днес ще съобщи името, коeто предлага за поста, а дни преди това стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не обмисля смяна.

Въпросът кой да е шеф на трите служби скара сериозно партньорите в управляващата коалиция преди седмици. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е доволен от работата на Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев и че не смята да ги сменя. Направените от тях грешки Борисов оправда с това, че са изпълнявали заповеди на бившия премиер Пламен Орешарски.

Реформаторите и Патриотите обаче поискаха смяната на Лазаров, Писанчев и шефа на ДАТО. На тяхна страна застана и президентът, който се противопостави на мнението на премиера.

През февруари парламентът прие окончателно промени в Закона за МВР, според които главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван с указ на президента по предложение на правителството.

С предишните изменения в закона, приети от бившите управляващи, това правомощие на държавния глава беше отнето, което предизвика ГЕРБ да обвини БСП и ДПС, че причините са политически.

С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от правителството по предложение на министъра.

Оставката на Вучков на практика е първата министерска рокада в кабинета. Досега има и един сменен от премиера Бойко Борисов зам.-министър - Бранимир Ботев, който отговаряше за туризма. В първия кабинет на ГЕРБ Вучков беше заместник на Цветан Цветанов в МВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase