Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

За лидера на ДПС Лютви Местан оставката на МВР шефа Веселин Вучков е вътрешен проблем на кабинета.

Още по темата
„Право на министъра е да си подаде оставката и е право на премиера да я приеме или да не я приеме“, заяви той.

Местан отказа да коментира дали Лазаров трябва да запази поста си, както и да каже според него дали оставката на Вучков е сигнал за нестабилност на правителството с аргумента, че не знае мотивите на силовия министър.

„По тези теми трябва да се се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене“, лаконично каза той.

Съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отказаха коментар по темета, защото не са запознати с мотивите на Вучков.

Каракачанов само допусна, че вероятно причината са промените в Закона за МВР, според които главният секретар ще се назначава от президента по предложение на МС, и искането на Вучков за смяна на Лазаров.

„Тази оставка може и да не се състои“, коментира народният представител от ПГ „Български демократичен център“ Росен Петров. „Това е работа на изпълнителната власт, която трябва да вземе решение. Именно за това променихме Закона за МВР – премиерът да предлага, президентът да назначава“, заяви Петров.

Според него всичко трябва да приключи бързо и благополучн,  за да не търпят службите повече трусове.

„Не мога да дам оценка за работата на главния секретар, но виждаме, че идват разнопосочни  сигнали, визирам случая в Лясковец, по който имаше проверка, която установи невиновност на главния секретар. От друга страна, познавам  вътрешния министър в оставка, който е преподавател в школата в Симеоново, която съм завършил. Всички са специалисти, познавам ги много добре, мисля, че може да се намери някакъв изход, който да не е в ущърб на цялата система за сигурност“, допълни Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase