Румен Петков. Снимка, архив: Булфото

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че ще се бори Националният съвет на партията да не приема оставката на лидера си Георги Първанов.

Днес в ефира на Нова тв Първанов заяви, че още на първия Национален съвет на партията ще си подаде оставката в качеството си на председател на движението. Като причина за решението си той изтъкна вчерашната подкрепа на АБВ в парламента за тегленето на новия дълг от 16 млрд. лв.

Още по темата
Първанов е нужен на българската политика и общественост и се надявам, че ще намерим решение, което не само ще го съхрани, но ще го направи и по-силен, каза Петков на пресконференция в Плевен.

Вероятно заседанието на ръководството на партията ще бъде след празниците, обясни той, цитиран от БТА.

Петков обясни, че разбира недоверието, което има Първанов към обещанията на министъра на финансите, но лично той се надява този път лидерът на АБВ да е сгрешил в преценката си за Владислав Горанов. Според Петков министърът ще удържи на думата си, защото е дадена от трибуната на Народното събрание.

Румен Петков потвърди, че е имало решение на Националния партиен съвет и парламентарната група на АБВ да не подкрепят искането за дълга. Той отчете като успех за парламентарната група на движението обещанието на министъра на финансите, че два милиарда лева от дълга няма да се харчат.

Според него е успех и фактът, че министърът се е съгласил с искането на АБВ да бъде приета инвестиционна програма за структурата на дълга. Петков каза, че се противопоставя категорично на "бруталния популизъм на БСП и "Атака" в дискусията за дълга.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase