Мая Манолова Снимка: архив, БТА

БСП призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетата от парламента ратификация на договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година.

Още по темата
„Имате основание да наложете вето върху този срамен и позорен заем. Направете го, защото в него няма икономически растеж и яснота. Ако не го направите, ще се обърнем към КС“, предупреди Мая Манолова от БСП.

Заканата й дойде, след като парламентът прие окончателно ратификацията. На второ четене тя беше подкрепена от 159 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ, „против“ гласуваха 48 от БСП и „Атака“, а 11 от ПФ „се въздържаха“.

И след второто гласуване социалистите скандираха “Оставка!“ и издигнаха лозунги със същия призив.

Социалистът Румен Гечев беше категоричен, че взимането на заема е в противоречие с Конституцията и законите.

„Според закона за бюджета дълг се взима година за година и нямате право сега да взимате дълг за три години“, мотивира се той.

Съпартиецът му Валери Жаблянов предупреди, че следващите поколения ще плащат този заем.

Мая Манолова пък обвини АБВ и ДПС, че са се продали, след като по-рано днес рязко смениха позицията си и въпреки заявката,че няма да подкрепят заема, го одобриха заради обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че поне 2 милиарда лева от заема няма да се харчат.

„Емисията на депутатите се оказа много евтина. Накрая бяхме свидетели как се купиха цели парламентарни групи - ДПС и АБВ. На фона на този срамен пазарлък хората ще запомнят лицата ви, а ние ще се постараем да запомнят имената на тези, които гласуваха за този срамен дълг“, закани се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase