Владислав Горанов Снимка: архив, БТА

Алтернативата на новия заем от 16 млрд. лв. е печатането на пари, но това само Мая Манолова го може. Без поемането на дълга, няма да успеем да си платим сметките и светът ще ни се смее. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите по заема, които започнаха в парламента.

Още по темата
Той заля депутатите с факти и цифри в 45-минутна реч, а на ропота от страна на залата отвърна: „Упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам“.

В края на изказването си Горанов се обърна към соцдепутатката Манолова, която преди седмица разпространи банкнота от 10 000 лева с лика на министъра. „Аз не мога да печатам пари, това само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение“, каза Горанов.

Манолова пък предупреди всички от ГЕРБ, че на обратната страна на банкнотата от 10 000 лева ще са ликовете на всички, които подкрепят дълга.

Пред депутатите финансовият министър призна, че към 19 февруари тази година оперативните средства, с които правителството разполага, са 547,9 милиона лева. „Държава с 31 милиарда бюджет се оказва с половин милиард ресурс. Това е проблем“, каза още Горанов.

Наличните средства в резерва по неговите данни към февруари тази година са общо 5,8 милиарда лева. Но в тях влизат и средствата от Сребърния фонд, ядрените фондове и целевия ресурс.

„Ако мислите, че трябва да изхарчим валутните резерви на БНБ, средствата, трупани за ядрените мощности, решението за това може да се вземе в тази зала“, каза Горанов и допълни: „Ако не искаме, трябва да се подготвим, че трябва да връщаме пари в следващите години“. Министърът беше категоричен, че 12-те милиарда лева натрупани задължения са изхарчени от всички – и тези, които са били в управлението, и тези, които са били в опозиция.

„И аз не искам да има дефицит, обаче има дефицит“, каза още Горанов. Той допълни, че дефицитът трябва да бъде финансиран. „И ако не искаме да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме сметките“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че дебатът по дълга се води вече 20 дни и благодари на всички за това. „Не го структурирахме добре, но вината е на финансовия министър“, каза Горанов. Той все пак допълни, че никоя партия не си е позволявала да води дебата по този начин – от парламентарната трибуна.

Финансовият министър обясни и че ГЕРБ са критикували мнозинството на БСП и ДПС и кабинета „Орешарски“ при тегленето на предишния дълг от 1 млрд. лв., но не заради самия дълг, а заради политиката, която е водела до дефицит.

Горанов използва момента и да се оплаче от неблагодарната си позиция. „Не може земеделският министър да се хвали, че е дал пари на краставичарите, а финансовият министър да се хвали, че е дал 16 милиарда дълг. Не може все финансовият министър да е лош“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase