Даниел Митов Снимка: БТА

Нямаме данни до момента за българи, които да се бият на страната на Ислямска държава, каза на пресконференция министърът на външните работи Даниел Митов.

Той заяви, че България подкрепя действията за противодействие на тероризма, и припомни, че се подготвя специално законодателство за криминализиране на участие на българските граждани на страната на Ислямска държава, както и на мерки заедно с нашите партньори как да бъде ограничено движението на т.нар чуждестранни бойци.

Митов представи днес основните акценти от дейността на Министерството на външните работи от началото на мандата му и приоритетите на правителството по отношение на външната политика.

Той отбеляза, че усилията са били насочени към потвърждаване на стратегическия избор на България по отношение на външнополитическата ориентация и поетите международни ангажименти и най-вече към утвърждаването на България като конструктивен и надежден партньор на ЕС и НАТО в контекста на силно променената ситуация по сигурността в региона.

В резултат на активна външна политика бяха осъществени три знакови визити в България в рамките на един месец, които са свидетелство за нарастващото значение на страната ни и своеобразна оценка за водения от правителството ни външнополитически курс - на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на новоизбрания генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд, посочи Митов, цитиран от БТА.

Той припомни и посещението на австрийския външен министър и на външния министър на Украйна. Митов коментира, че посещението на Джон Кери не само е препотвърдило стратегическото партньорство между България и САЩ, но и е дало възможност да се формира и рамка, в която да се работи, и напомни, че са оформени четири работни групи в сферите на енергетиката, сигурност и отбрана, върховенство на закона и антикорупционни мерки, както и по отношение на образователни и културни връзки.

Посещението на генералния секретар на НАТО беше свързано предимно с модернизацията и развитието на капацитета на българската армия. Българската армия трябва да продължи да увеличава своя капацитет и да се модернизира, посочи Митов. Всички наши съюзници са ангажирани с тази тема и действията на българското правителство са насочени точно в тази посока, допълни той.

Той напомни, че визитата на Филип Хамънд е била първата на британски външен министър от 17 години насам. Ние имаме възможност да динамизираме отношенията си както двустранни, така и в рамките на ЕС, посочи Митов и припомни, че Великобритания и Естония ще бъдат наши основни партньори при оформяне на приоритетите по време на нашето председателство.

Министърът на външните работи открои като един от основните приоритети защитата на правата и интересите на българските граждани в чужбина. Той напомни, че успешно бе решен случаят с шестимата български граждани - екипаж на хеликоптер, който участва в хуманитарна операция на Световната продоволствена програма на ООН в Република Судан и Южен Судан.

Ангажирани сме с процесите в Югоизточна Европа и европейската интеграция на държавите от Западните Балкани и региона, коментира още Даниел Митов и подчерта, че България може да даде много по отношение на европейския път на нашите съседи.

Министърът декларира, че засилената интеграция на България в ЕС и НАТО и запазване на външнополитическата ни ориентация и поетите вече международни ангажименти си остават приоритет номер едно. България се стреми към активна роля и засилена интеграция и ефективно оползотворяване на членството си в ЕС, като отчита националните си интереси и активно ги защитава, посочи той.

По отношение на приоритета за защита на правата и интересите на нашите съграждани в чужбина той отбеляза, че с тази тема е ангажирана цялата държава. Активно ще участваме в подготовката на закон за консулската защита и продължаването на процеса на административна реформа, насочена към качествени консулски услуги, посочи Митов и обърна внимание на електронизирането на консулските услуги, създаване на по-динамична и по-гъвкава система на тези услуги.

Митов каза, че ще участваме и в усилията на ЕС за противодействие на нелегалната миграция. Това е проблем, пред който се изправяме с още по-голяма сила и ни трябва до голяма степен европейската солидарност, ще настояваме за нея, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase