Снимка: архив, БТА

Парламентът реши да създаде временна комисия, която в срок от един месец да проучи финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка.

Още по темата
Предложението за това беше инициирано от БСП, но под него сложиха подписите си и депутати от АБВ, РБ и ПФ.

Въпреки че от ГЕРБ обявиха, че комисията е ненужна, защото ще дублира работата на постоянната по бюджет и финанси, в крайна сметка и депутатите от мнозинството гласуваха за създаването й.

Неин председател ще е Корнелия Нинова от БСП, а Настимир Ананиев от РБ ще е зам.- председател. Членове ще са Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от ПФ, Чавдар Пейчев от БДЦ, Любомир Владимиров от „Атака“ и Мариана Тодорова от АБВ.

„Така предложената комисия е излишна. Има бюджетна комисия и когато имаме тема в прерогативите на дейността на една комисия, не виждам причина защо да продължаваме порочните практики да създаваме други комисии, анкетни и временни, които дублират дейността на постоянна комисия. Кому е нужно една комисия от осем души, за да идентифицира проблеми и да предложи законодателни промени, след като бюджетната комисия от няколко седмици се занимава с темата за пенсионните фондове“, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява бюджетната комисия.

В същото време обаче тя призова съпартийците си да подкрепят създаването на комисията, за да не се четат утре заглавия във вестниците „Единствено ГЕРБ прави чадър над КФН“.

Това провокира лидерът на ДПС Лютви Местан да я обвини, че дава класически пример за това каква е разликата между едно отговорно политическо поведение и популизма.

„Когато едно управление следва страха от утрешните заглавия във вестниците, то не е отговорно, а популистко. Аз призовавам за повече политически отговорно поведение, защото популизмът е път към блатото, а ние имаме по принцип съмнения, че управлението ви ще е по-скоро популистко, отколкото отговорно“, коментира той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък призна, че само от партийна дисциплина ще подкрепи създаването на комисията, макар че лично неговото дълбоко убеждение е, че е „против“.

Според Георги Кадиев от БСП създаването на такава комисия се налага, защото е явно, че има политически чадър над редица ведомства, които трябва да контролират финансовия сектор.

„Започвам с управителя на БНБ Иван Искров назначен от ГЕРБ и пазен от ГЕРБ. Шефът на КНФ Стоян Мавродиев, бивш депутат от ГЕРБ“, посочи като пример той.

Социалистът настоя, че създаването на такава временна комисия е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси, срещу Менда Стоянова лично и срещу ГЕРБ.

Според Мартин Димитров от РБ обаче за никакъв вот на недоверие не може да става въпрос.

„Парламентът освен законодателни има и контролни функции и трябва да се провери доколко фондовете се отклоняват от правилата, има ли нужда от законодателни промени“, мотивира той подкрепата си за създаването на комисията.

Той обаче обвини БСП в демагогия и попита левите депутати защо са гласували в подкрепа на избора на Искров, а сега да казват, че бил натрапен от ГЕРБ.

Изненадващо депутатът от РБ Гроздан Караджов заяви, че предложението не е подписано от РБ, а само от съпредседателя на ПГ Радан Кънев, но се оказа, че всъщност и неговият подпис стои под предложението.

Въпреки това и той разкритикува създаването на комисията с мотива, че е излишна.

„Ще рече човек, че не сте се подписали вие, Реформаторите, под създаването на тази комисия. Ние от ДПС споделяме мнението на Менда Стоянова, че бюджетната комисия си върши работата, и заявихме, че въпреки че комисията е излишна, ние ще я подкрепим, за да се види истинското състояние на пенсионните фондове“, отговори му пък Йордан Цонев от партията на Местан.

В крайна сметка депутатите решиха, че комисия ще има.

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase