Снимка: БТА, архив

Изненадващо ГЕРБ поиска в Закона за МВР да се запише, че до един месец трябва да бъдат сменени главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателите на ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) - Владимир Писанчев и Цветан Китов, след това обаче се отказа.

Още по темата
Предложението за този текст дойде от Пламен Нунев и беше направено в пленарната зала по време на окончателното приемане на закона.

Срещу него обаче остро се изказаха депутати от БСП и ДПС с мотива, че предложението не е обсъждано в ресорната вътрешна комисия и не е направено според правилника на парламента.

След поискана почивка за консултации на председателския съвет на парламента Нунев обяви, че оттегля предложението си заради добрия тон, с който се приема законът, и добронамереността на ГЕРБ.
 
Предложението на Нунев предвиждаше до един месец от влизане на поправките в сила правомощията на тримата да бъдат прекратени, а правителството да предложи на президента да издаде указ за нов главен секретар на МВР и нови шефове на ДАНС и ДАТО.

С приети вчера текстове в Закона за МВР главният секретар на МВР отново ще се назначава с указ на президента по предложение на МС.

След окончателното приемане на закона бившият вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че оттук нататък изпълнителната власт и президентът са на ход.

Въпреки че многократно е критикувал Лазаров, Цветанов днес отказа да коментира дали той ще остане на поста си.

В няколко свои изяви пред медиите вътрешният министър Веселин Вучков също не скри, че не харесва Лазаров, но обяви, че ще спази закона и ще работи с него.

Министърът е и на мнение, че прехвърлянето на правомощията за назначенията на президента ще има балансираща роля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase