Снимка: архив, Булфото

Правителството, министър-председателят и на първо място вътрешният министър са длъжни да предприемат всички мерки за разсекретяване на архива по случая с подслушваните и преследвани протестиращи. Това каза Румен Петков, зам.-председател на АБВ в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.

Още по темата

В четвъртък шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов заяви, че в продължение на 300 дни е имало подслушване на протестите срещу кабинета "Орешарски". "Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО", разясни той.

„Това е много притеснителен факт. Това е част от насажданото у българина усещане, че личният му периметър е ограничен. Усещането, че той е обект на постоянно подслушване и проследяване, защото „не е за по телефон” е част от нашата народопсихология", заяви Петков.

"Почти няма някой, който да се съмнява, че е имало такава разработка. Казвам почти, защото някъде реагира бившият министър Цветлин Йовчев. Парламентарната комисия начело с ген. Атанас Атанасов и вътрешният министър трябва да направят всичко възможно, ако има такава разработка, тя да бъде разсекретена в поне три аспекта”, допълни още Петков.

По думите на Петков най-важно е да се разбере кой е инициаторът на следенето, а след това и каква е мотивацията. Едва след това ще се разбере какви са мотивите за образуването на „Първо, кой е инициаторът, второ, каква е мотивацията, защото трябва да има мотиви за образуването й, но е много важно кой е инициаторът. На трето място Петков постави способите, които са били използвани и съответно кръгът хора, които са били контролирани. „Това ни връща много преди 1989 година”, каза още Румен Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase