Меглена Кунева. Снимка: архив, БТА

Реформаторската политика за борба срещу корупцията изисква политическата подкрепа от всички партии. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред медии в Кюстендил.

Тя обяви, че стратегията и планът за действие срещу корупцията, които тя изготвя заедно с правосъдния министър Христо Иванов и министерството на вътрешните работи, ще бъдат готови през март, но за да станат факт, мерките трябва да бъдат подкрепени от коалиционните партньори. Кунева беше категорична, че корупцията възпрепятства икономическото развитие на страната и са необходими упорити действия срещу нея.

Кунева посочи, че в момента е почти готов анализът както на успехите,
така и на неуспехите на досегашните стратегии за борба с корупцията. Вицепремиерът подчерта, че досега в България се подценява тази първа стъпка на оценка. Именно на база този анализ ще бъде изготвена новата концепция.

Вицепремиерът Кунева коментира, че акцент в нея ще бъде натоварването на един орган с функции за анализ и контрол на имуществото и конфликта на интереси. По думите й ще бъде създадена и единна форма за деклариране на имуществото, която да служи пред всички органи - НАП, Сметна палата,  Комисия за предотвратяване конфликт на интереси - за да може по-ефективно да се открива и санкционира "необяснимото" забогатяване.

Днес в Кюстендил се провежда заседание на Националния съвет на Движение България на гражданите с основни теми постиженията на партията и на РБ в управлението и предстоящите местни избори. РБ има амбицията да издигне кандидати на повечето места и през местните избори да докаже допълнително, че е силен и консолидиран субект, коментира Кунева и допълни, че РБ вече е демонстрирал успех във властта, защитавайки свои каузи като върховенството на закона и мерки за икономическия растеж.

Преди заседанието вицепремиерът Кунева и двамата зам.председатели на ДБГ Найден Зеленогорски и Димитър Танев проведоха срещи с кмета на града Петър Паунов и областният управител Виктор Янев. На срещите бяха
обсъдени взаимодействието между централната и местната власт и борбата с корупцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase