Снимка: Булфото, архив

Няма възможност в България да бъдат утилизирани в кратки срокове наличните в страната мини, признава военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на премиера Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Това става ясно от стенограмата, разпространена от пресслужбата на МС.

Още по темата
Темата беше повдигана и на предишни заседание на кабинета заради взривилия се завод "Миджур" в село Горни Лом на 1 октомври миналата година, при което загинаха 15 души.

„Имаме готовност, вече споменах на едно от миналите заседания, за тази немска линия, която би могла в кратки срокове да ги утилизира и, разбира се, струва пари. Въпросът ми към министър Горанов е дали бихме могли някакъв заем поне да получим, ако не друго, за да инсталираме тази камера“, казва още Ненков.

Бойко Борисов отново поставя въпроса за отговорността на собственика на фабрика "Миджур", приел да утилизира такова голямо количество мини.

„Добре, защо Германия - имат линии, не са ги взели от Гърция да ги утилизират, а ние сме ги взели, в смисъл – в България, където с чука и с длетото са ги утилизирали, и сега да се чудим как да свършим работа. Този частник, който ги е докарал тук, да си плати това, че ги е докарал в България. Как така? Не стига, че ги е докарал, а сега да дадем пари да му ги утилизираме! Той може и пари за печалба да си е взел предварително“, коментира премиерът.

Според вътрешния министър Веселин Вучков обаче трябва да се реши този проблем, защото шест поста стоят вече два месеца и половина край завода.

Ненчев обаче допълва, че и МО има около пет-шест хиляди тона, които трябва да бъдат утилизирани.

„И нашите складове са препълнени с взривни вещества, които са с отпаднала необходимост“, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase