Снимка: Архив Булфото

Съдебната реформа у нас е необходима, но едва ли може да бъде направена от управляващите от ГЕРБ, посочи в предаването "Неделя 150" по БНР членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев. Той обвърза темата с оповестения тази седмица мониторингов доклад на Европейската комисия за страната ни.

"Че трябва да се прави съдебна реформа в България няма никакъв спор. Аз обаче имам огромното съмнение, че тази съдебна реформа може да бъде направена от партия, ръководена от Цветан Цветанов и от министър-председател, наричащ се Бойко Борисов по простата причина, че един от малкото примери, които са споменати в доклада, е тефтерчето "Златанов". За какво става дума при тефтерчето "Златанов"? Става дума за същите хора, които са споменати там, или поне инициалите са им там", заяви Кутев.

Той коментира и ситуацията с левите партии в Европа.

Лявото, което се събужда е Европа, заедно с гръцката СИРИЗА и испанската "Подемос", е по-скоро антисистемно ляво, докато БСП е избрала да бъде системна партия. Има много голяма възможност в България да се повтори сценарият със СИРИЗА, прогнозира той.

Трябва да намерим начин да отговорим на очакванията на хората, без да разрушаваме основите на обществото, подчерта още Антон Кутев.

Кутев заяви, че от БСП полагат усилия не само да спечелят кметски места на местните избори, а да бъдат избрани хора, които ще проведат реално лява политика.

"Има ясни измерения на лявата политика в местната власт. В момента сме направили една група, която работи по това да ги опише и да ги направи достатъчно ясни за всички, за да може те да бъдат жалони на бъдещата борба в местните избори.", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase