Ангел Найденов. Снимка: БулФото, архив

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов изрази опасение, че БСП ще се провали на местните избори, ако продължава пътя, по който върви.

Започвам да си мисля, че често използваната напоследък тема за идентичността и нуждата да чистим облика на партията е създаване на своеобразно алиби за лошия резултат и очаквания на местните избори, коментира той в интервю за „24 часа“.

На въпрос това ли е реалното състояние на БСП в момента - напрежение, слаби резултати, недобра вътрешна кондиция, депутатът отговори положително.

„За много хора е ясно, че ние стремително сме се пуснали по улея. И вървим скоростно надолу. А мерките, които бяха предложени на последното заседание на Националния съвет в обширен документ, не са достатъчни. Те са много далеч от това, което трябва да бъде предприето“, смята той.

Документи с подобен архаичен език може да се извадят с килограми отпреди 5 или 10 г. Резултатът от тях е, че все повече стесняваме своята база от избиратели, получаваме все по-слаби резултати и все по-слабо присъствие в управлението, включително като парламентарна група, посочи червеният депутат.

Найденов е категоричен, че решението не е в реториката за по-нататъшното олевяване на БСП. Към момента това е реторика, която не може да убеди никого. Видя се и на последните избори, допълни депутатът.

Според него е необходима радикална промяна - на посланията, на езика, на поведението на социалистите.

Найденов обаче казва, че соцлидерът Михаил Миков продължава да има кредит на доверие. Очевидно изходът не е единствено в смяната на лидера. Още повече че за разлика от други партии БСП не е лидерска. Не съм привърженик отговорността за всичко да се стоварва единствено и само върху лидера. Лошото обаче е, че той попада в сянката на други хора в ръководството на БСП, които търсят промяна на образа на партията именно размивайки този образ. Това е част от проблема, заяви той, но не назова имена.

Найденов не смята, че въпросът за лидерството ще бъде поставен на конгреса през април. Той посочи и че не участва във формиране на кръг или движение вътре в БСП.

Има различия по много въпроси, това е част от богатството на БСП, което ни печелеше много повече влияние, отколкото сега и ни даваше възможност за много по-добри резултати, отколкото в момента, допълни той.

Найденов каза още, че не споделя мнението, че целта на Георги Първанов е била да засили напрежението в БСП, предлагайки общи листи за местния вот с АБВ.

„Става дума за партниране на изборите, и то само по решение на местните ни структури. Затова си мисля, че ако бяхме минали с отговора: "Да, възможно е", темата щеше да приключи. А сега се превръща в основна“, допълни той.

Според него няма нищо необичайно във факта, че бившият соцлидер Сергей Станишев продължава да поддържа интереса си и близките си контакти, загрижеността си за това как изглежда БСП.

По думите му усещането за „втори властови център“ е част от интригата, която винаги съпътства бившите председатели и хора от БСП на други властови позиции като президентската например.

„Това е част от постоянната атмосфера на интриги във вътрешнопартийните процеси в БСП. Те се засилват особено когато сме в недобро състояние като партия и като ПГ и има напрежение от слабите ни резултати“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase