Снимка: архив Reuters

Лидерът на ПЕС и евродепутат от България Сергей Станишев обяви вота в Гърция за послание, което казва, че трябва да се сложи край на строгите ограничения, наложени от консервативна Европа.

Още по темата
„Това е промяна, за която ПЕС, заедно с ПАСОК и другите партии членки, се бори от началото на кризата. Промяна, от която вече започваме да виждаме реални резултати и активно провеждани политики в цяла Европа”, написа Станишев в профила си във Фейсбук.

Той призова резултатите от гласуването в Гърция да бъдат уважавани. „Гръцкият народ страда много от кризата и вотът му представлява ясен и категоричен протест срещу Тройката и мерките за строги ограничения, наложени от консервативна Европа”, написа още лидерът на ПЕС.

Станишев похвали управлявалите досега социалисти от ПАСОК, че не са избягали от отговорностите и са понесли историческата тежест да задържат страната на крака. Според него така традиционната левица е предпазила гражданите и е предотвратила фалита на Гърция насред неолиберална Европа.

„Правителството на СИРИЗА ‬трябва да разбере, че за да бъде успешно, трябва да поддържа открит диалог с ПАСОК и другите прогресивни партии, ако иска да изгради силен национален консенсус”, съветва лидерът на ПЕС. „Гръцките граждани се произнесоха демократично и сега политиците трябва бързо да съставят правителство, което да потвърди ангажимента си към Европа”, допълва Станишев.

Според него е време всички социално-демократични сили да действат заедно и да противодействат активно на продължаващото присъствие на крайно дясната „Златна зора“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase