Константин Пенчев. Архив: Булфото

Ако до края на март очакванията на гражданите да се случи пенсионната реформа за пореден път не бъдат оправдани, омбудсманът Константин Пенчев може да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд. Това съобщиха от институцията.

Той е изпратил писмо до председателя на Народното събрание, министър-председателя и председателите на парламентарни групи в 43-то Народно събрание по повод на общественото недоволство от законодателното решение за „Избор на осигуряване”, предвидено в изменението на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Още по темата

Извършените законодателни промени срещат негативен отзвук и неодобрение не само от страна на пенсионно-осигурителните дружества, но и от различни организации, а най-вече от гражданите, пише омбудсманът.

Той посочва, че в институцията са постъпили множество искания за сезиране на Конституционния съд по повод на измененията в КСО, които съдържат аргументи за противоречието на промените с редица разпоредби от Конституцията, свързани с правата и свободите на гражданите.

„Моята твърда позиция е, че промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане, като се изследват подробно всички мнения и становища и се дава гласност на различните гледни точки и предложения, с цел да се постигне консенсус по важните въпроси”, пише омбудсманът.

Според него това законодателно решение е взето по непрозрачен и прибързан начин, което допуска с акт на Министерския съвет, а не със закон, да се регламентират редът и начинът на осъществяване на избора на осигуряване.

„Към мен с подписка се обърнаха 2600 граждани и над 200 лица с индивидуални жалби, които не одобряват „национализацията” на средствата им”, пише Константин Пенчев.

Той призовава в рамките на предстоящата дискусия по пенсионната реформа „да бъде чут и гласът на хората”.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase