Николай Бареков. Снимка: ББЦ

Само двама депутати - Светлин Танчев и Мартин Иванов, избрани от редиците на партията на Николай Бареков ББЦ, му останаха верни.

Още по темата
След като преди седмици от ББЦ си тръгна дясната ръка на Бареков Росен Петров, но остана в парламентарната група на БДЦ, днес  примера му последваха още четирима народни представители  - Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности в нея.

Както и Росен Петров обаче, и те остават в парламентарната група Български демократичен център.

Това става само няколко дни след като коалицията от партии ББЦ се събра и определи за свой говорител Любен Дилов-син с мотива, че Бареков говори от името на парламентарната група, без да е упълномощен и излъчва противоречиви сигнали. Малко след това пък Бареков хвърли оставка като председател на коалицията и обяви, че тя е изчерпала формата си и неговата партия я напуска. Тогава той определи за говорители на партията си шестимата си депутати, а от днес стана ясно, че и четирима от тях не го искат за лидер.

Четиримата си тръгват от ББЦ доброволно, съобщиха от пресцентъра на БДЦ.

„Оставам в групата, защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик и ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа”, казва Христо Тодоров, който заедно с Борислав Иглев написа декларацията, с която депутатите обявяват мотивите за действията си.

Като причини за напускането си на партията ББЦ четиримата са посочили невъзможността да изпълнят ангажимента си към избирателите.

„Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група. Това създава затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите“, пише в декларацията.

Четиримата обвиняват Бареков, че упражнява натиск върху тях.

„ББЦ трябваше да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин и провежда последователна политика в изпълнението на своите обещания към избирателите. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство“, отбелязват те.

„Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели“, обобщават отцепниците от ББЦ.

Трусовете в парламентарните редици на ББЦ започнаха още преди да е стартирало работата си Народното събрание. Тогава се оказа, че с преференция е избрана за депутат Ана Баракова, която беше призована от ръководството на партията да се откаже от мястото си в парламента, но тя отказа и стана първият независим народен представител, който се закле като такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase