Снимка: архив Булфото

Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, прогнозираха пенсионна криза заради поправката, която ГЕРБ прокара в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Става дума за възможността пари от пенсионните фондове да се прехвърлят в НОИ.

Един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, отново обяви позицията на формацията срещу решението. 12 от депутатите на НФСБ и ВМРО гласуваха против поправката при приемането на бюджета в парламента миналата седмица, но един се въздържа.

Още по темата
„Това е прибързан и доста нечистоплътен начин за отнемане правата на частните пенсионни фондове да съществуват. Според мен това е посегателство върху различната база, върху която се изграждат пенсионните фондове“, каза Симеонов пред „Фокус“.  Според него изявленията на управляващите, че с поправката се дава свобода на избор, са гавра и манипулация.

Лидерът на НФСБ смята, че на хората наистина трябва да се даде право на такъв избор, но изменението в Държавното обществено осигуряване не гарантиралo това. „Нещо повече - посяга се да се разбие модел, който съществува 14 години“, каза Симеонов.

Той е категоричен, че единствената стабилност и единствените доходи носят частните фондове, а сега се посягало и на тях. „Според мен тепърва ще се разраства този проблем и това е само началото на една пенсионна криза. Не дай си Боже, това да разклати и държавата, защото е възможно да стане това”, каза още лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов обяви, че дали е реалистичен бюджетът за догодина, ще стане ясно в края на 2015 г. „Ако питате министър Горанов, той самонадеяно ще се завърти на пета и ще каже: “Много добър бюджет“, каза патриотът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase