Кристалина Георгиева на първата копкап на проект "Детска къща" Снимка, Булфото

Европейската комисия (ЕК) никога не е била против "Южен поток", но иска да види проекта в контекста на енергиен съюз. Това коментира пред журналисти еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова направи първа копка на проект "Детска къща" на фондацията "За нашите деца".

ЕК е отворена към това "Южен поток" да се реализира, каза Георгиева, цитирана от БТА. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще издаде необходимите разрешителни за проекта и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

Още по темата

По думите на Георгиева той не е стратегически приоритет поради това, че най-важните проекти от европейска гледна точка са тези, които диверсифицират и източника, и направлението.

По повод на информацията, че Русия е готова да подкрепи проект за газов хъб, вместо "Южен поток", еврокомисарят заяви, че когато има нещо подготвено, написано и предложено, комисията ще го обсъди.

Идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да
 излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Вчера българският енергиен министър Теменужка Петкова обсъди идеята с руския си колега Александър Новак.

Еврокомисарят посочи, че в програмата на комисията е залегнало това да има силна Европа от енергийна гледна точка и желание да се интегрират повече националните икономики.

ЕК има пълното разбиране за това, че България има очаквания да играе роля в тази енергийна политика, която отговаря на нашето географско положение, посочи Кристалина Георгиева.

По думите й това, което е решено, е да се подготви план за Югоизточна Европа, който в новите условия да даде най-добрите възможности за региона.

„Тук говорим не само за газ, но и за всички други форми на енергетиката в нейната цялост. Предложения, които идват от страните-членки, включително от България, имат място в един нов поглед, един нов прочит, и ще бъдат взети под внимание”, каза още вицепремиерът на ЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase