Снимка: архив, БулФото

Парламентът излезе в коледна ваканция след близо 17-часов маратон по приемане на второ четене на бюджетите на НЗОК, на ДОО и държавния бюджет за 2015-а, предаде БТА.

Още по темата

Най-остри спорове предизвика приемането на предложението на ГЕРБ българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Поправката беше прокарана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими.

Спорове се разгоряха и когато по предложение на Делян Добрев не беше вдигнат максималният осигурителен праг. Ядосан от ставащото вицепремиерът Ивайло Калфин намекна за оставка пред журналисти, но половин час по-късно все пак прагът бе повишен с 200 лв., а оттам и таванът на пенсиите.

Депутатите запазиха държавната субсидия за партиите - 11 лв., за всеки получен действителен глас.

Размерът на помощта за първо дете остава 35 лв., за второ - 50 лв., за трето и всяко следващо дете - отново 35 лева.

Преди окончателно да бъде приет Законът за държавния бюджет, министърът на финансите Владислав Горанов каза, че няма претенции това да е добър бюджет, но е възможният бюджет, и да стане по-добър зависи от всички.

По думите му Бюджет 2015 гарантира не просто "отпушването" на еврофондовете, не само максимално възможния социален баланс в обществото, той дава перспектива.

Има перспектива и държавните функции ще се изпълняват и през 2015 г., може би с по-малко ресурси, но това означава по-ефективно, добави Владислав Горанов.

Той припомни, че смисълът на съставянето на това правителство е бил държавата да се върне в рамките на нормалността. Министърът благодари на всички депутати, които са в пленарната зала, и на всички парламентарно представени партии,както и на политическите сили, които подкрепят правителството.

Първото заседание от новата пленарна сесия ще е на 14 януари /сряда/ от 9.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase