Сотир Цацаров. Снимка, архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров очаква до края на първото тримесечие на 2015-а разследванията на прокуратурата за КТБ, радикалния ислям, наводненията и взрива в Горни Лом да стигнат до финал.  В Годината на Дарик той обяви, че от самото начало на разследването около КТБ са започнали твърдения, че прокуратурата е предизвикала срива на банката, но с течение на времето е станало ясно, че проблемите са започнали далеч преди разследването.

Той риторично попита дали проблемите не са били създадени и са съществували далеч преди дори да се помисли, че трябва да започне разследване.

„Дали всичкото това не е било градено през годините, за да обслужва и финансова империя, която трябва да бъде добре отглеждана и чрез политически интереси, или чрез политическа черупка над нея?”, запита той.

По думите му истината не може да се разбере от международен одит.

"Международният одит би могъл да помогне за разбиране на последиците. Т.е. за проследяването на определени парични потоци, които отдавна са напуснали България. Самата истина, има неща, които и следствието не би могло да разкрие. Този одит най-вероятно ще започне да търси колко точно пари са напуснали България от КТБ. Нека да не говоря за цифри, но са много пари", обобщи той.

Цацаров обяви, че през януари компанията „Делойт” ще поеме експертизата.

„Международна одиторска компания има клон в България, но служителите няма да бъдат от страната. Експертите от „Делойт” и наблюдаващите прокурори казват, че за експертизата ще са нужни между 2-3 месеца”, посочи той.

Утилизирането на боеприпаси у нас е сериозен проблем в нормативната база, коментира още главният прокурор.
 Цацаров заяви, че това е изключително рисков процес - утилизация, съхранение, внос, износ, трансфер на боеприпаси, оръжие и прочее.

По думите му държава ни е разрешила да бъдат реализирани доста нечисти търговски интереси с поемането на всички тези минни запаси в Горни Лом, които Гърция просто е изпратила съвсем законно на наша територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase