Бойко Борисов. Снимка, архив Булфото

Върнахме достойнството на България в Европа. Страната ни отново стана прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Годината” на Дарик.

Видно е огромната подкрепа, която имаме от европейските лидери. Само за седмица абсолютно спрени програми за милиарди са отпушени, каза още той.

Още по темата
Той напомни, че 2014 г. е била нулева за европейските фондове и приходите, както и във всяко едно отношение.

„Но че направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши, това е факт”, заяви премиерът по отношение на предишното управление. Той припомни, че в годините на най-тежка финансова и икономическа криза в света четири години, страната ни е давана за пример.

Само заради това че сме направили правителството, благодаря на всички партии в парламента за стабилността, която излъчихме, заяви още министър-председателят.

„През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, посочи Борисов.

Той отново коментира и отношението на ГЕРБ към ДПС. Вчера Движението подкрепи промените, внесени от ГЕРБ, в Кодекса за социално осигуряване относно пенсионната рефома.

„Аз, ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работи не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите”, заяви премиерът.

По повод приетите вчера в НС промени, които касаят частните пенсионни фондове и НОИ, Борисов още един път заяви, че това не означава национализация на парите на хората.

„Никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове”.

 Според него единственият плюс е, че хората в частните фондове ще се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка.

Той уточни, че управляващите са си определили срок до 31 март 2015 г. да приключат с пенсионната реформа.

„Нещото, което единствено ме плаши, е манипулацията. Бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази
манипулация втори път. Всеки, който ме познава знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, не се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и  никак не е срамно да кажеш „колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се”, каза още премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase