Снимка: БТА, архив

ГЕРБ поставя под въпрос мнозинството в парламента и стабилността на управлението. Това предупреди от трибуната на Народното събрание един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев . Той прочете остра декларация срещу решението на най-голямата партия да даде възможност на родените след 1959 г. да преместят парите си от частните фондове в НОИ.

Още по темата
Според лидера на ДСБ това е генерална промяна в пенсионния модел, която е извършена без съгласуване със социалното министерство, с партньорите в коалицията, с надзорния съвет на НОИ. Кънев обясни още, че тя не е съгласувана със социалните партньори, не е обсъждана и приемана от МС, не е придружена и от формална оценка за въздействие.

"Колеги вносители, с това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който опитваме да наложим", каза Кънев. Той нарече решението за пенсиите „силов метод“ и го сравни с решенията без аргументи, налагани от миналия парламент.

"Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех“, каза още реформаторът. Той направи скоба и все пак благодари на премиера, че „намерил начин да се извини за поведението на финансовия министър Владислав Горанов“.

Вчера Горанов обяви, че партии с четири-пет процента могат да подкрепят или не предложението, но отговорността носи ГЕРБ.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова репликира Кънев и обяви, че в никакъв случай не може да се говори за промяна на пенсионния модел. Според нея е добре хората сами да правят своя избор къде да са парите им, вместо това да правят политиците.

"Частните фондове имат пари и ресурси – биха могли да се размърдат и да чуем нещо за тях“, каза Стоянова. Тя призова фондовете да убедят хората, че трябва да оставят парите си при тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase