Снимка: Булфото, архив

Министърът на здравеопазването Петър Москов е изпратил писма до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров с искане за информация какъв е броят на заведените дела и техният ход във връзка с насилието над медицински лица. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Още по темата
Освен това Москов проведе разговор с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков заради поредния случай на нападение на лекар. Този път жертва стана д-р Божидара Пеевска, която късно снощи беше ударена по главата от ром  в Центъра за неотложна помощ в Раковски.

Лекарката прегледала дете, за което майката и бабата твърдели, че е пило препарат.

„Беше в бодър вид, прегледах го и ги насочих за промивка на корема, като им казах, че ще повикам линейка, за да го транспортират до Пловдив, но бабата започна да ме ругае и заплашва, когато казах, че ще извикам полиция, те побягнаха”, разказа тя.

Д-р Пеевска тръгнала след тях по коридора, за да им каже да изчакат линейката.

„В това време се приближава от сянката един мъж, вероятно бащата, и последва ударът в главата, обеците ми изхвърчаха, да чукна на дърво – жива съм”, разказа д-р Пеевска.

Сигналът за нападението е подаден снощи в 22.30 часа от директора на частно лечебно заведение, чийто служител е пострадалата лекарка.

Незабавно са били предприети мерки за установяване самоличността на извършилите нападението, съобщиха още от МЗ.

Москов е разпоредил на Регионалния здравен инспекторат в Пловдив да извърши проверка по случая.

На мястото на инцидента веднага са се отзовали екип на полицията и екип на ЦСМП Пловдив. Пострадалата лекарка е прегледана, като не са установени наранявания, а само стресово състояние.

Пациентите с агресивно поведение, участвали в инцидента, не са търсили медицинска помощ от страна на Спешна помощ в Пловдив нито преди, нито след регистрирания инцидент.

В инцидента не е участвал екип на ЦСМП Пловдив, а такъв е бил повикан единствено за оказване медицинска помощ на нападнатата лекарка, допълват от МЗ.

Заради честите нападения над лекари в ромските махали Петър Москов обяви миналата седмица, че линейки няма да ходят там, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците.

След това здравният министър и Вучков подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase