Снимка: архив Булфото

ДАНС разкритикува сериозно готвените промени в Закона за МВР, внесени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ. Агенцията излезе със становище, в което оборва основните изменения – връщането на ГДБОП от ДАНС в МВР, както и на старата разпоредба директорът й да се избира от президента, а не от парламента, както е в момента.

ГДБОП беше преместена от МВР в ДАНС от кабинета „Орешарски“. Пак по време на управлението на БСП и ДПС беше решено, че директорът на Агенцията ще се избира от Народното събрание, а няма да се назначава от президента. Сега ГЕРБ предлага да се възстанови редът от времето на първия кабинет на Борисов. ДАНС обаче е против.

Още по темата
Днес Агенцията припомни, че ГЕРБ искат пак президентът да назначава директора й, защото това право му било отнето заради „„превземането на една от българските служби за сигурност от олигархични кръгове”.

„Така изложени мотивите навеждат аргументи за липсата на безпристрастност и независимост на Народното събрание и обвързаността му с определени олигархични кръгове“, пишат от ДАНС и допълват, че изказаното недоверие не е към реда, а към органа на избиране. Според Агенцията и президентът може да е пристрастен в решението си. „Назначаването на председател на ДАНС от един единствен човек  (президента) също би могъл да бъде оспорен, като повлиян от определени кръгове, още повече, че България е парламентарна република“, се казва още в становището на Агенцията.

ДАНС критикува и връщането на бившата главна дирекция „Борба с организираната престъпност”  (ГД БОП) като част от структурите на МВР. Агенцията протестира, че това става без никакъв анализ на постигнатите резултати след преминаването на бившата ГДБОП към ДАНС.

В становището се припомня, че за този период са иззети 710 кг хероин, 29 кг кокаин, 211 867 броя таблетки синтетични наркотици и 583 броя огнестрелно оръжие. Разкрити са и 13 работилници за изготвяне на скимиращи устройства. „По линия на противодействие на корупцията от март до края на ноември 2014 г. са установени 29 случая на корупционни практики, като са повдигнати обвинения на 49 лица“, се казва още в становището на ДАНС.

Агенцията протестира и срещу промени в закона, които позволяват зам.-председател на ДАНС да стават хора без нужния юридически стаж. В становището се критикува и въведената възможност премиерът да назначава заместници на шефа на ДАНС, ако мандатът на досегашните бъде предсрочно прекратен. В момента директорът на Агенцията сам избира заместниците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase