Снимка: БТА

Изготвеният от управляващите бюджет за следващата година нанася удар върху най-бедните, като замразява редица социални плащания и отнема по един хляб на ден на хората с минимални доходи, обяви председателят на БСП Михаил Миков пред bTV.

По думите му Бюджет 2015 натоварва България с рекордни за последните 15 години дългове.

Още по темата

"Това е бюджетът с най-голяма задлъжнялост от много години насам. За първи път България ще плаща около 1 млрд. лихви годишно. Подобна огромна сума страната ни не е плащала през изминалите 10 - 15 години”, посочи Миков и добави, че България има нужда от стабилност, но мерките, които е предприело правителството, ясно показват отсъствие на социална чувствителност и солидарност към хората.

Миков определи финансовият план за 2015 година като "бюджет на социално-икономическа стагнация".

"В Бюджет 2015 се замразяват 14 социални плащания. Връщаме се към подход, който беше известен от първото управление на ГЕРБ – замразяване на помощите за майчинство, на помощите за деца, за първокласници, отнемане на една четвърт от инвалидната пенсия, която се предоставяше на хората с увреждания. Това са все неща, които определят управлението като дясно”, подчерта председателят на БСП.

По отношение на идеята на премиера Бойко Борисов в България да се създаде общоевропейски газов хъб, Михаил Миков подчерта, че инвестицията в подобен проект трябва да бъде осъществена от нашата държава. „Това може да стане чрез държавно дружество, но може да има и частен характер”, подчерта той.

Михаил Миков коментира и изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, като заяви, че се надява, че той е жив и здрав. "Познавам го и сме работили заедно по времето, когато бях вътрешен министър", припомни председателят на БСП.

На въпрос защо левицата не e печелила скоро избори, Миков беше лаконичен: "Не сме спечелили доверието на хората”. По думите му до пролетта ще има нов конгрес на БСП, но на него няма да се избира председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase