Снимка: Булфото, архив

През 2015 г. държавата ще стовари върху всеки българин около 8000 лева задължения, акцентира "Сега". Това изчисли Институтът за пазарна икономика в анализ на бюджета за догодина, който вече бе приет в парламента на първо четене.

През идните 12 месеца правителството ще вземе от всеки данъкоплатец средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви, за да подсигури разноските на хазната.

А освен това в края на 2015 г. всеки от нас ще носи на плещите си и 3418 лева държавен дълг, който ще трябва да се погасява през следващи години. Бюджетът ще похарчи през 2015 г.за лихви по държавните заеми повече, отколкото за наука, култура и спорт, взети заедно.

"Четири стъпки за по-добри държавни финанси", очертава в "Труд" икономистът Петър Ганев, Институт за пазарна икономика. Той посочва, че в правителствения бюджет за 2015 г. има хронични дефицити и нарушаване на правилата, заложени в Закона за публичните финанси. Бюджет 2015 е бюджет на стагнацията.

Алтернативата, която предлагат от ИПИ, е: На първо място това е фискалната стабилност. Догодина дефицитът трябва да е под 2%.

Вторият фокус е върху растежа и инвестициите. Тук мерките трябва да бъдат не толкова в разходните политики, а по-скоро в посока децентрализация. На трето място - финансирането на здравеопазването е възможно да бъде променено, без да води до дългосрочни фискални проблеми.

Въпросът е дали средствата, които постъпват в системата, ще преминават през монолитната здравна каса, или този модел ще бъде разбит. И четвърто, най-голямото предизвикателство сега е, че не се създават нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase