Слави Бинев. Снимка, архив Булфото

Новият шеф на парламентарната комисия по култура Слави Бинев смята, че натискът да си тръгне от поста е чисто политически. Атаката идва от центъра на ГЕРБ, от главата – Бойко Борисов, и цели да ме унижи по начина, по който аз го правих две години, обясни Бинев пред bTV.

След неговото назначаване за председател на ресорната комисия в НС хората на изкуството излязоха на протест. Против назначаването му се обявиха Министерство на културата, БНР, БНТ. Трупата на Народния театър заплаши с колективна оставка заради него.

Още по темата

Бинев отново категорично каза, че няма намерение да подава оставка под натиск.

„Не смятам да подавам оставка. Законите трябва да бъдат спазвани, недопустимо е политици и законодатели да застават на страната на хора, които не спазват закона, каквито в момента са от БНТ, БНР и Министерството на културата”, коментира той.

Бинев няколко пъти подчерта, че не държи хората да го обичат, а напротив, обществото щяло да е изключително доволно от това, „че не се харесваме”. „Това не е изолация, това е неспазване на закона – никога не може да бъде приятен човек, който казва истината”, каза Бинев за бойкота срещу него.

Депутатът от ПФ подчерта, че не плаши гаргите, но ще каже "нещо в предварение" - иска да види договорите на БНТ и БНР и тяхната целесъобразност – „какво е инвестирано и какво е получено срещу това”. Според него и медиите са в дъното на атаката срещу него.

По думите му като не харесват него и бойкотират срещите на комисията по култура, същото би било ако не харесват Бойко Борисов, да не си плащат данъците. „Аз смятам, че това, което се иска от мен, мога да го направя. Два мандата съм бил в Европейския парламент, мога да се справя”, каза той.

Бинев категорично заяви, че е корав човек. "Няма да тръгна, защото някой ме е обидил”, подчерта той и допълни, че протестиращите искат на позицията, която заема, да има „меко малко спокойно меченце, което да галят”, но той не е такъв, а е човек с воля и характер.

Той отново повтори, че е бил на заместник в същата комисия на Европейския парламент и щом там се е справил, ще може и тук да го направи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase