Снимка: БТА

България ще продължи да отстоява реализацията на проекта за газопровод „Южен поток“ в координация с Европейската комисия, стана ясно на пресконференция в Министерския съвет.

Още по темата
До момента страната ни не е уведомена официално за намеренията за спиране на проекта, обявени от руския президент Владимир Путин снощи в Турция, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев обаче увери, че правителството няма намерение да стои и да чака да види какво ще се случи с „Южен поток“.

По думите му „ще играем честно, партньорски, открито“, но при всички срещи, най-вече с представителите на европейските институции, ще бъде отстояван българският интерес, защото от „подобно развитие на нещата България може да се окаже губеща, което не бива да бъде допускано“. Ако проектът го няма, това е загуба за България, подчерта той.

Вицепремиерът уточни, че България не може да провежда „сепаритивни действия“ и да води преговори сама с Русия без европейските институции. Безспорно проектът е заложник на сложната ситуация, най-вече в Украйна, призна Дончев.

По думите му ситуацията предизвиква тревога, но засега и от европейските институции имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция. Страната ни ще настоява Европейската комисия да излезе с ясна позиция по обявеното прекратяване на проекта "Южен поток" от Русия, като очаква да бъдат защитени българските интереси.

Дончев съобщи, че днес е провел редица телефонни разговори с представители на ЕК, в които обяснил, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. От страна на комисарите е било пояснено, че най-високо стои сигурността на газовите доставки и солидарността, но е изразена позиция, че Комисията ще бъде въздържана, докато документално не бъде уведомена.

От зам.-председателя на ЕК, отговарящ за енергийния съюз - Марош Шевчович, Дончев е получил уверение, че България в съкратени срокове може да разчита на съдействие за изграждане на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число финансиране за междусистемната газова връзка.

Дончев заяви обаче, че подобна помощ не може да се счита за алтернатива на „Южен поток“, а само първа крачка.

България като държава-член, находяща се в периферията на Европа, подложена на изключително висок геополитически риск, с реално застрашени в дългосрочен план газови доставки, би трябвало да е обект на особено внимание, изрази позицията на правителството Дончев.

Вицепремиерът призова партиите България да има една позиция по темата, защото „това би ни дало сила за всичко, което следва оттук нататък“.

Във вътрешен план вицепремиерът заяви, че във връзка с проекта определено има вина, но оттук нататък по-скоро трябва да бъде търсен механизмът на съгласието.

Според Дончев в краткосрочен план е нереалистична споменатата от Владимир Путин сума от 400 млн. евро приходи и нямало формална процедура, по която страната ни да получи компенсации от ЕС, ако "Южен поток" не се реализира.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че реализацията на проекта е важна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, съживяване на икономиката и създаване на работни места.

Петкова припомни, че срещу страната ни има наказателна процедура от ЕК за проекта, което прави невъзможно правителството да предприеме действия по стартирането му.

Икономическият министър Божидар Лукарски пък подчерта, че загубата за България от нереализирането на проекта би била върху секторните и инфраструктурните инвестиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase