Снимка: БТА

Членството на Румъния в Шенген изглежда все по-реално, за разлика от това на България. Това се разбра от думите на вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева на брифинг преди редовното заседание на Съвета по европейски въпроси към кабинета.

Кунева обясни, че очакваният доклад на ЕК за механизма за сътрудничество и оценка ще е много тежък за България. За Румъния обаче той няма да е такъв, а документът е определящ за членството в Шенген, стана ясно от изказването на вицепремиера.

Още по темата
„Няма директна връзка между доклада и Шенген, но при два последователни добри доклада, Румъния може да влезе. Нашите съседи имат основание за това”, обясни Кунева.  Тя допълни и че сравнението между двете държави не е в наша полза, а когато съседите отворят въздушните си граници, много хора ще предпочетат да кацнат в Букурещ.

Според вицепремиера Румъния ще може да убеди страните членки да започнат да отпадат различните граници в Шенген. „Ще има разлика в двата доклада и няма да е в наша полза. България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад”, заяви още Меглена Кунева.

Според вицепремиера причината за тежкия доклад, който се чака, е забавянето на мерки и липса на политическа и обществена воля. Кунева обясни, че има три ключови събития, които трябва да започнат - избор на председател на ВКС, съдебен инспектор и започване на съдебната реформа. „Ще направим всичко възможно и най-малкото постижение да бъде представено подобаващо, но сравнението не е в наша полза“, каза тя.

Меглена Кунева съобщи и че от началото на членството ни в ЕС до днес ЕК е започнала общо  328 процедури за неизпълнение на задълженията. Според нея обаче те неправилно се наричат наказателни, защото след взети мерки те често се прекратяват.

„Притеснително е, че през последната година има двойно увеличаване - от началото  на годината до 20 ноември има 47 процедури, а през 2013 година са били общо 19“, обясни вицепремиерът. Според Кунева причината за откриване на толкова много процедури за неизпълнение на задълженията е най-вече нестабилната политическа обстановка.

По данните на вицепремиера към момента са отворени 67 процедури, а са закрити 261.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase