Снимка: Реформаторски блок

Коалицията на Реформаторите отново се пропука. Партията на Меглена Кунева излезе с публична позиция, в която констатира, че между партиите в Реформаторския блок има висока степен на недоверие.

От становището на формацията става ясно, че тя иска ново отлагане на учредителния конгрес, който трябва да превърне Блока в единен политически субект. Една от причините за това е, че няма единно мнение кой да е лидер на новата формация.

Още по темата
Първият опит за учредяване беше в навечерието на парламентарните избори. То обаче беше отложено в деня на конгреса. Тогава формациите в Блока се разбраха, че ще проведат нов форум на 10 ноември. Заради проблемите около сформиране на новия кабинет обаче тази дата също беше отмината.

Преди дни в парламента се проведе тайна среща на депутатите и министрите от РБ, на която беше решено отново да се задейства провеждането на конгрес. Стана ясно, че той дори се планира за началото на следващата година.

Днес в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев потвърди, че партията му остава на позицията, че конгрес трябва да има. След заседание късно снощи обаче партията на Меглена Кунева реши, че провеждането на висшия форум на този етап ще е неподходящо и контрапродуктивно.

„Провеждането на подобен форум преди чувствително да се е повишило доверието между партиите в коалицията и преди всички партии в коалицията да изразят изрично общо съгласие по въпроса за бъдещото лидерство в РБ, не само не би било стъпка към обединение, а напротив - значително би увеличило рисковете пред коалицията”, се казва в позицията на ДБГ.

В нея се припомня, че Реформаторският блок е бил създаден за реално правене на реформи. „През тяхната реализация се доказва потенциала за лидерство. Затова считаме, че Съюзен конгрес може да има, след като са налице и първите резултати от реформите”, се казва в позицията на партията на Меглена Кунева.

В нея се демонстрира желание добрите коалиционни отношения да се възстановят.

Съпредседателят на групата на РБ в парламента Найден Зеленогорски пък даде да се разбере, че е за закриване на Гражданския съвет на Реформаторския блок, който е една от най-активните структури в съюза. „Нека бъдем честни, нашата иновация - Гражданският съвет, беше много интересна и даде добър резултат, но в решителни моменти имаше разклащане на лодката, което е крайно недопустимо”, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase