Снимка: архив БТА

Депутатите се спасиха от ежегоден тест за дрога. Мнозинството в комисията, която изработва правилника на новия парламент, отхвърли предложението на Патриотичния фронт народните представители да се подлагат поне веднъж в годината на изследване за употреба на наркотични вещества.

Още по темата
„Предлагаме този тест заради поведението на определени депутати още в първия ден от работата на Народното събрание”, обясни вносителят Христиан Митев от Патриотичния фронт. От БСП обаче контрираха, че никой не може да бъде задължен да бъде тестван за наркотици, освен ако не е извършил престъпление. Освен това, изрази притеснението си Филип Попов от БСП, с подобен тест ще се вмени виновност на депутатите.

ОТ ГЕРБ обаче подкрепиха идеята. „Има нужда от такъв тест , има колеги, които е видно, че изпадат в злоупотреба от някои вещества, не са само алкохолни”, каза Данаил Кирилов от партията на Борисов. Той обясни, че в минали мандати на парламента из пленарната зала са се разнасяли дрегери.

По време на днешното заседание на комисията стана ясно, че Народното събрание може да остане без парламентарна телевизия, въпреки че вчера комисията реши БНТ да даде своя канал за пряко излъчване на пленарните заседания. Генералният директор на националната телевизия Вяра Анкова обясни пред депутатите, че идеята е много добра, защото в много европейски страни имало такива парламентарни канали, но финансирането на това ще е трудна задача.

Анкова сигнализира и за друг проблем, който ще предизвика парламентарната телевизия. Според нея едно излъчване на пленарните заседания не е парламентарен канал. „Той не може да съществува само три дни, докато има пленарни заседания”, каза тя. Според нея се  предполага, че в останалото време той ще има собствена програма на студио в Народното събрание. Освен това Анкова обясни, че в момента капацитетът на обществения мултиплекс бил запълнен.

След изказването на генералния директор на БНТ председателят на временната комисия Десислава Атанасова обяви, че не е редно в правилника да се записва текст, който няма да се изпълни. В крайна сметка въпросът остана да се решава в пленарна зала.

По време на днешното заседание депутатите от комисията одобриха и броя и наименованията на постоянните парламентарни комисии. Те ще са 22 на брой и сред тях за първи път ще има такава, която ще наблюдава пряко дейността на ДКЕВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase