Мая Манолова. Снимка: БулФото, архив

БСП ще сезира Конституционния съд заради готвените от мнозинството нови текстове в правилника на Народното събрание. Това обяви соцдепутатката Мая Манолова. Тя обвини ГЕРБ и другите партии в управляващото мнозинство, че се опитват да ограничат конституционни правомощия на Народното събрание.

Още по темата
Социалистите ще атакуват пред съда идеята на управляващите министрите да отговарят предимно писмено на депутатите и по-рядко от трибуната на парламента.

„Посегателството на това основно правомощие ще отнесем към КС, защото министрите са длъжни да отговарят пред гражданите от парламентарната трибуна и ние ще им го осигурим“, каза Манолова.

Тя обясни, че сред новите правила има такива, които ограничават правото на депутатите да внасят закони, както и други, с които се ограничава правото им на изказване, тъй като времето за това се намалява.

„Така ли ще работите за имиджа на парламента? Като посягате на установени парламентарни правила и се опитвате да запушите устата на опозицията?“, попита Манолова.

Соцдепутатката обясни и че в новия правилник се предвиждат парични санкции за депутати, които обиждат премиера и министрите, и обвини ГЕРБ, че ги брани.

„От какво се боите вие от четворната коалиция, от какво ги пазите?“, попита още Манолова и продължи: „От аргументи, от дебати, или от това, че ще се държим като вас в предишния парламент - че ще бойкотираме, че ще бягаме от работа и ще рушим доверието“.

Според Манолова маските бързо са паднали и ГЕРБ отново са се показали същите.

„Всички помним как изглеждаше деспотизмът в първия мандат на Бойко Борисов, но се надявам да помните и как свърши. Защото когато полетят яйцата към парламента, не ме викайте, няма да изляза вместо вас“, каза още тя.

Мартин Димитров от Реформаторския блок репликира Манолова, обвинявайки бившите управляващи за дефицита в бюджета, КТБ, и най-вече в липса на прозрачност по проекти като „Южен поток“.

Те издънили бюджета, едва ли не те не знаели кой е Орешарски и не носели никаква отговорност, ядоса се той.

На тезата за четворна коалиция Димитров отговори с думите, че се вижда тройна опозиция, която е много по-притеснителна.

ДПС, БСП и „Атака“ заедно управляваха, а сега са заедно в опозиция, коментира депутатът.

„Острието“ на левицата пък заяви, че Реформаторите са преяли с власт още в началото на мандата на новия кабинет.

Аз ви говоря за поведенето на вашите депутати при приемането на новите правила, а вие ми говорите за ланския сняг, ядоса се Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase