Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова за намаляване на енергийната зависимост от Русия чрез доставките на природен газ.

България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик, и като държавен глава съм твърдо решен това да се промени и това не е антируска политика, отсече Плевнелиев на дискусия - част от кампанията "25 години свободна България".

Още по темата
Той допълни, че не е добре за "Газпром" да се вживява в ролята на монополист.

Според държавния глава за руската компания е добре да използва газа не като енергийно оръжие, а като стока, която се търгува на пазарна цена на база на ясни договори.

На дискусията с участието на унгарския му колега Янош Адер, който днес завършва двудневното си официално посещение у нас, Росен Плевнелиев посочи още, че България отдавна е трябвало да има ясна позиция по проекта за газопровод "Южен поток".

Ние търсим диверсификация, включително и на маршрутите, ние сме достоен член на европейското семейство и не можем въпреки европейските правила и напук на тях да действаме, това не работи за доверие, коментира държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му страната ни взема мерки не за увеличаване на доставките на газ от Русия, а за тяхното намаляване.

Плевнелиев отбеляза началото на проекта за Южния газов коридор, с който ще се осигури реална диверсификация, подписания договор от България за покупка на 1 млрд. куб. м азерски газ от 2019 г. и подписания от служебното правителство на Георги Близнашки допълнителен меморандум, с който си запазваме правото и по-рано да купуваме тези количества газ, ако има техническа възможност.

За диверсификация на газовите доставки президентът изтъкна и важността на строителството на газовия интерконектор с Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase