Снимка: архив, БулФото

Председателят на парламента да взема решение за работата на депутатите, ако не може да бъде установен кворум в пленарната зала. Това предлагат от ГЕРБ да бъде записано в новия правилник за работата на Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е член на временната комисия, изработваща правилника, заяви пред БНР, че предложението е в този случай да се даде правото на председателя да прецени дали заседанието ще продължи, дали ще бъде дадена почивка и дали ще бъде прекъснато.

В предложението се посочва, че ако заседанието бъде продължено, обсъжданите текстове няма да бъдат гласувани.

Друго нововъведение, внесено в комисията, е в правилника на парламента да има отделна глава, която да регулира процедурата за публичните изслушвания на кандидатите за избираеми от депутатите постове.

Десислава Атанасова изрази надежда новият правилник да бъде внесен за разглеждане в пленарна зала следващата седмица.

Безспорно залагаме на приемственост между правилата, по които работеха и 41-вото и 42-рото Народно събрание и тези, които ще прилагаме в 43-тото, каза Атанасова.

Не така обаче разчетоха предложението от БСП. Предложените промени от ГЕРБ в парламентарния правилник ще узаконят лошите практики, които прилагаха в 42-рото НС, коментира в Смолян Мая Манолова, която също участва в комисията, подготвяща правилника за работата на депутатите.

За първи път съм свидетел на подобна идея - Народното събрание да заседава и без кворум. Вярно е, че в предния парламент ГЕРБ отсъстваха от работа с месеци, но идеята да се узакони неходенето на работа наистина ми изглежда доста скандална, коментира „острието“ на левицата.

Манолова заяви, че разбира това предложение единствено като опит да се узакони неходенето на работа от страна на ГЕРБ. Прави се опит да се ограничи и парламентарният контрол, допълни тя.

Атанасова пък смята, че няма промени по отношение на реда на работата в пленарна зала и на комисиите.

Един законопроект се внася в Народното събрание, разглежда се в комисиите и след това се обсъжда между първо и второ четене и в комисия, и в пленарна зала. Редът ще остане същият, като сме предвидили да се разглеждат само тези законопроекти, които отговарят на Закона за нормативните актове и неговите изисквания, т.е. да има финансова обосновка и оценка на въздействието на прилагането на всеки един от законодателните актове, които се внасят за разглеждат, допълни депутатът от ГЕРБ.

По думите й през мандата на 41-вото и 42-рото НС имаше редица парламентарни трикове.

Надявам се, че сега ще се работи в една много по-различна среда на консенсус и с цел на изработване на едно по-добро законодателство, допълни Атанасова, която беше категорична, че правилата няма да потискат опозицията.

Остават всички възможности за опозицията, както блицконтролът във всяка първа сряда от месеца. Остава възможността за осъществяване на парламентарен контрол и в петъчните дни, както и възможността за блицконтрол към министрите в комисиите на НС, обясни тя.

Във връзка с текстовете по отношение на разпадането на парламентарни групи и създаването на нови, за които никой не е гласувал, Атанасова каза, че има такива направени предложения, когато народните представители напуснат една парламентарна група, да бъдат обявени за независими и да нямат право нито да влязат в друга, нито да създават собствени парламентарни групи.

Не мога да кажа как ще гласуват всички парламентарни групи. По отношение на тези текстове и на текстове относно етичните правила – трябва най-накрая да приемем такива. Направили сме предложение етичните норми и правила да бъдат отделна глава в правилника за работа на НС, каза депутатът от ГЕРБ.

Според Атанасова в рамките на две заседания на комисията трябва правилникът да бъде приет, след което ще бъде предложен за разглеждане в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase