Снимка: БТА

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обеща, че няма да отстъпва от намерението си да се бори за коледни добавки на пенсионерите през този декември.

„Това е една от темите, по които ще говорим, включително свързани с разчетите на бюджета до края на годината“, каза той, като при приемането на поста в социалното министерство от Йордан Христосков уточни, че за седмица ще проучи какви са възможностите, какво е състоянието и в НОИ за допълнителни плащания, предаде БНР.

Калфин ще настоява пред правителството за работещите от първа и втора категория труд догодина да няма промяна в условията за пенсиониране и изплащане на пенсиите.

Предложението, което той ще направи за пенсионната реформа, е да има още една година замразяване на сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсиите при работещите първа и втора категория труд.

„Искането за замразяването на сегашното положение през следващата година се налага по очевидни причини. Те са свързани с възможностите на частните пенсионни фондове“, заяви Калфин.

Дали ще се повиши от догодина възрастта за пенсиониране при масовата трета категория ще стане ясно скоро, обеща Калфин.

Той определи ресора си като изключително труден, но за него е важно да се постигат видими резултати. „Да се виждат тези резултати с пълното съзнание, че трудът, социалната сфера, особено в тази икономическа среда, това е един изключително тежък ресор с много очаквания към него и с ограничени ресурси“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase