Снимка: БТА

Бойко Борисов има във всеки момент резервен вариант, за да състави кабинет – подкрепата на ДПС, коментира социологът Андрей Райчев пред БНТ.

Той припомни позицията на движението, което обеща подкрепа и без участие във властта.

Борисов има сигурен успех, каквото и да се случи, в един момент натиска това копче, получава техните гласове и готово, обясни социологът.

Още по темата
Според политолога Даниел Смилов обаче това може да се окаже червеното копче в пилотските кабини, което те изстрелва извън парламента.

За вчерашния тон в парламента двамата коментираха, че заявката е той да е по-различен от предишния.

Райчев определи преговорите, проведени между партиите, като европейска класика и беше категоричен, че няма как ГЕРБ да не направят правителство, защото иначе ще „загубят лице“.

„Цялото поведение на Борисов е посветено на това да не загуби излъчването на сила“, каза Райчев.

Според Смилов от ГЕРБ разбират, че в този парламент трябва да има различни формати на подкрепа. По думите му в новото НС има две мнозинства – едно огромно проевропейско и едно по-малко, но все пак ясно очертано – дясноцентристко.

Политологът  смята, че по определени теми трябва да има по-широка подкрепа, извън дясноцентристкия формат. Специално по проевропейските въпроси ще се иска подкрепа и от партии, които традиционно стоят в ляво, уточни Смилов.

Андрей Райчев дава най-много две години живот на правителството, докато Даниел Смилов не се ангажира с продължителността на мандата на парламента.

Този парламент има много спешни задачи за решаване – нека да видим как ще се справи с кризата КТБ, със ситуацията в енергетиката, тогава ще сме в по-добра позиция да кажем за колко време става въпрос, уточни политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase