Цецка Цачева. Снимка: БТА

ГЕРБ все още е далеч от формулата на кабинета, заяви Цецка Цачева от партията.

Същевременно тя беше категорична, че успешен може да бъде само първият мандат, връчен от президента.

Още по темата
Според Цачева по-лошо от нови избори би било нестабилно управаление, което може да ни вкара в още по-дълбока криза.

„Към настоящия момент изобщо не е ставало дума още за разпределение на министерски кресла и на ресори“, подчерта тя в предаването „Панорама“ на БНТ.

Цачева посочи, че ако се налага, може да има трети рунд преговори, за да се състави правителство, иначе отиваме към избори.

От ГЕРБ очаквали Патриотичният фронт да споделят отговорността чрез участие в изпълнителната власт.
По думите й анализът в партията от последните часове сочел, че без такова участие "нещата към момента не изглеждат договорени, а по-скоро е вярно обратното".

Тя посочи, че подписването на програма за стабилно управление и подкрепа в парламента, но без участие в правителството, означава контролни функции върху изпълнителната власт, но без да се поема отговорността в управлението.

„От БСП категорично заявяват, че остават в опозиция. При положение, че от друга страна Реформаторският блок поставят също категорично условие – без левицата в един кабинет на споделена отговорност, разбирате колко е трудно да се постигне очакваната формула“, обясни тя.

Цачева допълни, че ГЕРБ и Реформаторите имат сходни мнения за политиките и приоритетите пред бъдещото правителство, но напомни, че ДПС заяви подкрепа на правителство на малцинството, което да не е коалиционно.

Може би най-силното е правителството на споделената политическа отговорност, смята Дора Янкова от БСП.

Според нея преговорите са очертали дясноцентристко управление, като на втория тур се е оказало, че отиваме към програмно правителство.

В дясноцентристко управление ние няма как да участваме, коментира Янкова, според която е необходимо да има силна лява партия, която да бъде опозиция и това е отредил избирателят за БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase