Адриан Асенов от „Атака“ премести знамето на ЕС от трибуната в НС преди изявлението на Волен Сидеров. Снимка: Булфото, архив

„Атака“ остро се противопостави на обстоятелството, че има знаме на ЕС в сградата на парламента.

„Присъствието на знамето на Европейския съюз в българския парламент противоречи на всякакви закони. Няма закон, който да постановява, че това знаме трябва да стои в парламента и да бъде национален символ.

Още по темата
Официалните символи на българската държава са гербът и националното знаме и като такива те трябва да присъстват в институцията Народно събрание“, пише в позиция на партията, разпространена от пресцентъра.

Според националистите знамето на ЕС дори не е легитимно, защото в Лисабонския договор, който е в основата на регламента на Европейския съюз, няма текст, който да казва, че има знаме, което да е символ на ЕС.

След провала на приемането на Конституция на Европа, заменилият я Лисабонски договор премахва конституционния член за европейските символи като знаме, ден на Европа, мото и химн на ЕС, които присъстваха в договора за Конституция на Европа, припомнят от „Атака“.

От партията определят като спекулации твърденията, че представители на „Атака“ са поругали знамето на ЕС в събота в парламента, когато го преместиха от трибуната, от която Волен Сидеров направи изявление.

„Атака“ ще направи официално запитване още в първия ден на структурирането на Народното събрание на какво основание в сградата на парламента има знаме, което според националистите е неидентифицирано и нелигитимно за Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase